Торговый центр «WOOD LINE CENTRE»

Мультифункціональний комплекс «Wood life centre» запроектовано в центральний частині міста загальною площею – 2800м. Громадський центр налічує такі функціональні групи як: торговельні зони, ресторан-бар, школа позашкільного навчання, дитячі кімнати відпочинку і групи офісних приміщень, а також тренажерний зал.

Даний проект розроблений в середовищі BIM моделі, що дає можливість чіткої координації між проектувальниками різних спеціалізацій. За допомогою моделі BIM проекту ми запроектували передові системи інженерного забезпечення будівлі. У проекті обрана повністю екологічна, автономна і енергоефективна модель забезпечення будівлі. Система опалення обрана біполярна з розміщенням теплових насосів (повітря – вода) як основного джерела теплової енергії і газового котла – як альтернативного джерела. Дана схема дає можливість при стресових перепадах температур в зимову пору року, коли коефіцієнт ККД падає, задіяти, за допомогою автоматики, альтернативне джерело енергії що в свою чергу дає можливість досягти розумного балансу між економічністю і енергоефективністю. Екологічні матеріали утеплення стін, парапетів і перекриттів з мінеральної вати збільшують коефіцієнт опору при передачі тепла навколишньому середовищу.

У зв’язку з концепцією за максимальною енергоефективності будівлі ми запроектували на даху будівлі сонячну електростанцію потужністю 22,8 кВТ. Сонячна електростанція складається з 83 сонячних панелей по 275 Вт. Вони встановлені на похилу конструкцію, кріплення з алюмінію. Як перетворююче обладнання встановлено мережевий інвертор ABB. У торговому центрі розташовуються досить потужні холодильні установки і системи вентиляції, а також інше обладнання, пік споживання якого припадатиме на літо – якраз, найбільш активний період генерації сонячної енергії.

Конструкція будівлі монолітно-каркасна з розміщенням колон у 3 ряди для забезпечення можливості нависання і збільшення площі 2-го поверху.

Матеріали обробки фасаду будівлі відповідають всім стандартам екологічності, еннергоефектівності, пожежної безпеки і естетичним рішенням. В даному проекті одним з центральних композиційних рішень фасаду служить смуга по периметру будівлі, що функціонально служить акцентом в один час і функціональним елементом для рекламних носіїв. Смуга виконана з дерев’яних панелей «термоясень», які кріпитися на алюмінієву конструкцію змонтовану в стіну. Перший поверх будівлі оброблений клінкерною плиткою «Feldhaus Klinker R488 Terreno Rustico Carbo», яка гармонійно служить композиційною основою будівлі. Верхні поверхи і виступаючі елементи будівлі виконані з панелей мінеральної вати покриті мармуровою крихтою і кварцовим піском з текстурою «травертин».

Велику увагу ми приділили створенню сприятливої, комфортної атмосфери закладу «Wood life», при розробці концепції ми відштовхувалися від середовища і прийняли екологічно чисті, природні матеріали обробки і систем забезпечення будівлі. Прямі, чіткі лінії і мінімалістичні просторові рішення в принципах оформлення фасадів, дозволили створити гармонійний і цілісний об’єкт з багатим функціональним наповненням.

  • АвторВіхарєв М.В. Палеха І.А.
  • Рік2017
ВГОРУ